Commit 9ae4c122 authored by Philip Müller's avatar Philip Müller
Browse files

[language] add Netherlands

parent 44248e3e
<big>Bedankt voor de steun!</big>
Een groot deel van de ondersteuning voor Manjaro Linux komt van haar gebruikersgemeenschap, en we zouden graag elke gebruiker willen danken voor hun deelname. We groeien aan een gestaag tempo, en onze distributie wordt dankzij jullie elke dag beter.
Het is niet moeilijk om een verschil te maken. Afhankelijk van je vaardigheden en je beschikbaarheid kan je Manjaro helpen op één of meer van de volgende wijzen:
<big>Support en promotie</big>
<b>Zeg het voort</b>
Als je van Manjaro houdt, laat het dan aan anderen weten. Schrijf een artikel en publiceer het op distrowatch.com, of spreek erover met je vrienden en familie.
<b>Word lid van de gemeenschap</b>
Manjaro is niet maar gewoon een besturingssysteem; het is ook een dynamische gemeenschap van mensen die zich verheugen in een vrij en open project, en die samenkomen en elkaar inspireren. Deze interactie kan de vorm hebben van de hulp aan gebruikers met problemen en nieuwe gebruikers zich welkom te laten voelen, of eenvoudigweg door samen te komen en te praten met andere Manjaro-gebruikers. We raden je dus aan om je bij de gemeenschap aan te sluiten en Manjaro te helpen beter te worden.
<b>Help mekaar</b>
Als je wat vrije tijd hebt en je bereid bent om andere gebruikers te helpen met technische problemen moet je zeker overwegen de forums te lezen, je aan te sluiten op het IRC kanaal, en/of andere Manjaro gebruikers te helpen de problemen op te lossen waar jij misschien wel een antwoord op kan geven.
<big>Projectbijdragen</big>
<b>Rapporteer fouten</b>
Als je merkt dat er iets niet correct werkt in Manjaro, laat het ons weten. Welk probleem je ook ontdekt hebt, het gaat naar alle waarschijnlijkheid ook anderen raken, en hoe sneller we op de hoogte zijn, hoe sneller we kunnen ingrijpen.
<b>Nieuwe ideeën</b>
Het overgrote merendeel van de verbeteringen in elke nieuwe release komt van de gemeenschap. Is er iets waarvan je overtuigd bent dat het beter kan, of ontdek je dat er iets ontbreekt, laat het ons dan meteen weten. Of het nu gaat over een nieuw stuurprogramma voor de hardware, of over een softwarepakket dat eigenlijk in de standaardinstallatie zou moeten zitten maar daarin ontbreekt, of heb je nog andere ideeën om Manjaro beter te maken, we zijn altijd geïnteresseerd in je mening.
<b>Artistieke bijdragen</b>
Heb je een talent voor grafisch ontwerp en wil je bijdragen aan het project, toons ons dan gerust je creaties en je kunstwerken. Of het nu gaat om een eenvoudige wallpaper, een set icoontjes, een openingsscherm of zelfs een nieuw logo, we zijn altijd blij om van jou te horen.
<b>Code</b>
Het merendeel van onze ontwikkeling gebeurt in Qt, C++, Python, HTML5/CSS en Bash. We gebruiken ook Git voor versiecontrole en PKGBUILDs voor packaging. Als je je thuis voelt in deze technologieën, aarzel dan niet om de code te bekijken. Als je denkt dat je onze toepassingen kan verbeteren of dat je nieuwe toepassingen kan schrijven, aarzel dan niet om patches te suggereren of een fork van onze Git repositories te genereren.
<big>Omgaan met hardware</big>
Manjaro ondersteunt niet alleen meerdere kernels (welke je kan selecteren via de "Advanced Options"-keuze in het opstartscherm), maar biedt ook toegang tot de allerlaatste "bleeding-edge" kernels. Dit wordt je makkelijk gemaakt via de "Kernel" module in Manjaro's grafische "Settings Manager", en door het `mhwd-kernel` (Manjaro Hardware Detection) commando op de opdrachtregel.
Deze Manjaro-hulpmiddelen passen een nieuwe kernel automatisch aan met alle modules welke op dat moment in gebruik zijn door je actieve kernel. Bijvoorbeeld, als je een opwaardering van kernel 5.4 naar 5.8 zou willen doorvoeren, dan gaat `mhwd-kernel` automatisch alle modules gebruikt door je 5.4 kernel opwaarderen naar 5.8. Je leven wordt er een stuk makkelijker door!
Je kan je hardware configureren via de "Hardware Detection" module in de "Settings Manager", of gewoon via de `mhwd` command-line applicatie. Met deze toepassingen kan je ook bijvoorbeeld "vrije" en/of gepatenteerde grafische stuurprogramma's aanpassen of installeren.
<big>Vraag om hulp</big>
Ondanks het feit dat Manjaro ontworpen is om vanaf het begin zelf interne problemen op te kunnen lossen gaan we niet beweren dat onze methologie perfect is. Af en toe kunnen er dingen fout gaan, zul je vragen hebben en ga je meer willen leren, of ga je juist zelf dingen naar je eigen smaak willen aanpassen. Deze pagina bevat details over sommige van de middelen die je kunnen helpen.
<b>Doorzoek het Internet</b>
De eerste methode om snel informatie te vergareb is een zoekmachine. Zorg ervoor dat je woorden zoals 'Linux', 'Manjaro' of 'Arch' bij je zoekopdracht invoegt.
Daar Manjaro gebaseerd is op Arch Linux zullen de gidsen en tips van Arch meestal ook van toepassing zijn op Manjaro.
<b>Bekijk de forums</b>
Voor specifieke hulp met Manjaro hebben we een toegewijd online forum waar je kan zoeken naar specifieke onderwerpen, of zelfs je eigen onderwerp kan aanmaken. Het forum is waarschijnlijk de beste plaats voor samenwerking, discussie en assistentie. Vraag om hulp, deel je gedachten, of geef zelf je suggesties door. Wees niet verlegen!
De Manjaro forums zijn onderverdeeld in sub-forums naar gelang de diverse onderwerpen en omgevingen, dus gelieve je vraag in de juiste categorie te plaatsen, en dan zal er al snel iemand antwoorden.
<b>Vervoeg ons op IRC (Internet Relay Chat)</b>
Een andere optie is om je op IRC te begeven en ons #manjaro kanaal op de chat.freenode.net servers te vervoegen.
<b>Schrijf je in op onze mailing list</b>
Nog een andere optie om hulp te bekomen is je vragen te emailen naar de Manjaro mailing list (waar je ook kan zoeken naar bestaande oplossingen). Schrijf je gewoon in op de mailing list die je aanspreekt en volg de instructies. Er zijn mailing lists omtrent diverse onderwerpen, dus neem ze even door.
<big>Anderen middelen</big>
- <a href="https://forum.manjaro.org/c/Languages/nederlands/73">Manjaro in het Nederlands</a> - Officiële support voor onze Nederlandstalige gemeenschap.
- <a href="https://aur.archlinux.org">AUR Repository</a> - Extra software die je niet in de reguliere repositories terugvindt, (gecompileerd van broncode).
- <a href="https://wiki.manjaro.org">Manjaro Wiki</a> - Officiële wiki voor Manjaro.
- <a href="http://wiki.archlinux.org">Arch Wiki</a> - Officiële wiki voor Arch.
- <a href="https://kiwiirc.com/nextclient/irc.freenode.net/?nick=manjaro-web%7C?#manjaro">IRC Chat</a> - Live chat en help van gebruikers voor gebruikers (Engelstalig).
<big>Suggesties</big>
Heb je een suggestie omtrent hoe we Manjaro beter kunnen maken? Heb je iets gevonden dat je in de standaard build wilt bijvoegen? Laat het ons weten door je suggestie op ons forum achter te laten of praat met ons op IRC.
Dankjewel!
We hopen dat Manjaro je zal bevallen!
<big>Manjaro 20.1</big>
Het is ons een waar genoegen alweer een nieuwe stabiele versie van Manjaro Linux te kunnen aankondigen, Mikah genaamd.
De XFCE-editie blijft ons vlaggenschip en heeft alle aandacht gekregen die het vereist. Slechts een beperkt aantal distro's kunnen zo'n gepolijste, geïntegreerde en toonaangevende XFCE-ervaring aanbieden. Met deze versie bieden we XFCE 4.14 aan, en hebben we ons geconcentreerd op het polijsten van de gebruikerservaring met de nieuwe desktop en window manager. Ook hebben we een nieuw thema genaamd Matcha toegevoegd. Het nieuwe Display Profiles staat je toe meerdere profielen voor je favoriete beeldschermconfiguratie op te slaan. We hebben ook een nieuwe auto-configuratie van profielen geïmplementeerd wanneer nieuwe schermen worden aangesloten.
Onze KDE-editie biedt je de krachtige, volwassen en veelzijdige Plasma 5.19-desktopomgeving met de unieke look-and-feel die we in de lente van 2020 volledig opnieuw hebben ontworpen. De volledige set van Breath2 thema's bevat lichte en donkere versies, geanimeerd openingsscherm, Konsole-profielen, Yakuake skins, en nog veel meer aan kleinere details. We hebben onze Kate text editor van een aantal extra kleurenschema's voorzien en bieden Plasma Simple Menu aan als alternatief voor de traditionele Kickoff Launcher. Met een brede waaier aan nieuwe 20.08 KDE-toepassingen en andere applicaties mikt Manjaro KDE op een veelzijdige en elegante omgeving voor al je dagelijkse noden.
Met onze Gnome-editie, gebaseerd op de 3.36 serie, hebben we een aantal visuele vernieuwingen doorgevoerd aan een aantal applicaties en interfaces ─ in het bijzonder de login- en ontgrendel-interfaces. GNOME shell extensies worden nu beheerd door een nieuwe Extensions-toepassing die het bijwerken, configureren en verwijderen of uitschakelen van extensies beheert. Een "Niet storen"-knop werd toegevoegd aan de meldings-"pop-over". Wanneer deze wordt ingeschakeld worden meldingen verborgen tot de knop weer uitgeschakeld wordt. Standaard verandert onze eigen dynamische achtergrond het kleurenschema gedurende de dag. Ook onze Gnome Layout Switcher en GDM werden verbeterd. We hebben onze lijst met voorgeinstalleerde packages aangepast, `zsh` is de nieuwe default shell, en applicaties worden nu gesorteerd in mappen in een heldere app-lade.
Pamac 9.5 is ook vernieuwd. In deze ronde hebben we de volgende zaken geoptimaliseerd: intern check-dep-algoritme voor slimmere prestaties, verbeterde ALPM-foutafhandeling, geoptimaliseerd intern zoekalgoritme voor betere regex support, en we hebben de database-prestaties verbeterd. We compileren en installeren AUR packages nu ook in één enkele cyclus.
Manjaro Architect ondersteunt nu ook ZFS-installatie door de juiste kernel modules te integreren.
Voor deze release werd Kernel 5.8 gebruikt, zodat de allerlaatste drivers aanwezig zijn. Onze interne tools werden ook nog verder verbeterd en gepolijst in vergelijking met de vorige release.
We hopen dat je van deze release geniet. Laat ons vooral weten wat je van Mikah vindt!
Markdown is supported
0% or .
You are about to add 0 people to the discussion. Proceed with caution.
Finish editing this message first!
Please register or to comment